magyar english
Térkép

 
 
 
 
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók
 
 
Évzáró egynapos drávai vízitúra Vejtitől Drávaszabolcsig - szeptember 3., szombat
2016.08.22.
Ezt a túránkat olyanoknak ajánljuk, akik már korábban kipróbálták az evezést, vagy legalább van a csapatukban egy olyan ember, aki már kormányozott kenut. Ha tapasztalatlan vagy, akkor inkább kérj kajakot - a tengeri kajakjaink szinte borulásbiztosak. Gyülekezés Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban, a recepciónál.  »
A denevérek is téli álmot alszanak
2016.08.19.
A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, mivel ilyenkor a táplálékul szolgáló rovarok is kisebb számban fordulnak elő. Mikor téli álmot alszanak, a testhőmérsékletük megközelíti a levegő hőmérsékletét (akár 5-8 celsius fokra is lehűlhetnek), a légzésük és szívverésük nagyon lassúvá válik (percenként 1-szer 2-szer dobban szívük). Részletek »
Velünk élő hagyományok - szeptember 3.
2016.08.18.
A túrán a 250 éves Kisújbánya történetével, a régi és újra velünk élő hagyományokkal ismerkedhetnek a résztvevők. A program első felében a települést körül ölelő Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet természeti értékeit mutatják be kollégáink. Az információk mellé a Cigány-hegyi kilátó biztosít egyedülálló hátteret, panorámát. A faluséta során a település múltjáról, szerkezetéről, a korabeli hagyományokról, mesterségekről és természetesen a jövő elképzeléseiről tart érdekes és hiteles előadást munkatársunk. Részletek »
DDNP Klub – szeptember 6.
2016.08.18.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2016-ban is színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. Az előadásokon a résztvevők betekintést nyerhetnek Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatják meg. Az előadások minden hónap első keddjén, 17:00 órakor kezdődnek, Pécsett, a Tettye Oktatási Központban! Részletek »
ABC-séták a Pintér-kertben - a következő időpont: szeptember 7. és 14.
2016.08.18.
A foglalkozáson a kisiskolások megismerhetik, illetve átismételhetik az ABC betűit a Pintér-kerti fajok segítségével. Részletek »
Matula bácsi és Tutajos kalandjai a Boki-Dunánál - szeptember 10.
2016.08.18.
A bábos foglalkozás során Matula, az öreg halász bevezeti Tutajost a halászok mindennapi életébe. A gyerekek a Duna menti hagyományos halászati eszközökkel, módszerekkel ismerkedhetnek meg. A bábozás után játékos feladatokkal és kézműves foglalkozással kerülünk közelebb a vízi élővilághoz. Részletek »
Az élő természetvédelem - szeptember 13.
2016.08.18.
Rózsa Anita előadássorozata hazánk legszebb és leginkább védelemre szoruló tájait, a nemzeti parkokat mutatja be. Részletek »
Gólyák nyomában Béda-Karapancsán
2016.08.01.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek. Ligeterdeiben kockás liliom, jerikói lonc és fürtös gyűrűvirág is előfordul. A mocsárrétek, legelők növényei a réti iszalag és a mocsári aggófű. Részletek »
Vidrakölyköt mentett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre
2016.07.28.
Július 25-én Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre telefonhívásból értesült, hogy Orfű községben a Medvehagyma ház turisztikai központban egy vidrát fogtak be. A helyszínre érve tapasztalta, hogy egy fiatal, feltehetően még szopós állatról van szó. A kis vidrának nem voltak sérülései, de a több ember általi simogatásból származó szagok miatt az anyja minden bizonnyal nem fogadta volna el.  »
Ifjú Kócsagőrök a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál
2016.07.28.
A Földművelésügyi Minisztérium és az Y Triász Mozgalom (30 Y zenekar, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet) által meghirdetett versenyre idén is több tucat fiatal jelentkezett. Közülük választotta ki a szakmai zsűri azokat, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikében részt vehetnek a több hetes szakmai gyakorlaton.  »
Életmentés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
2016.07.14.
Július 13-án a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa délután öt óra körül területellenőrzést tartott a nemzeti parkban, Dunaszekcső határában. Az erdővel borított területen egy középkorú, magatehetetlen, sérült, összefüggéstelenül beszélő asszonyt talált, aki a kiszáradás szélén volt. Részletek »
Értelmetlen pusztítás
2016.07.14.
Talán kevés városlakó tudja, hogy európai összehasonlításban is Pécs környezete kiugróan magas változatossággal, biodiverzitással rendelkezik. Köszönhetjük ezt elsősorban a várost északról körülölelő, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetbe és helyi védett területekbe tartozó, bár Városi Parkerdőnek nevezett, valójában jórészt természetes növényzettel borított élőhelyeknek. A molyhos tölgyes karsztbokorerdőkben, sziklagyepekben igen nagy számú védett és fokozottan védett növény- és állatfaj fordul elő.  »

  Előre »   

Ős-Dráva Látogatóközpont

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

Facebook
Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Mészégető-források barlangja

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tettyei mésztufa-barlang

 
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik feketególya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.

Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design