magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Tavaszi kenutúra a Külső-Bédán - április 27.
2019.04.25.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. A program erre a különleges területre kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevők először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban érdekes tárlatvezetés keretében ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét. Részletek »
Újabb elpusztult rétisas Tolnában
2019.04.25.
Április 22-én az esti órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy Bölcske határában egy elhullott rétisas tetemét találtak meg kirándulók. Másnap a környező bokros, gyepes területeket átvizsgálva a rétisason kívül a méregkereső kutya további tetemeket talált. Részletek »
Kecsege telepítés Baján
2019.04.24.
Vizeink egyik legérdekesebb küllemű hala, a kecsege többek közt a Fekete-tenger vízgyűjtő területén honos tokféle, így a Dunában és a nagyobb mellékfolyóiban is előfordul. Feje megnyúlt, orra hosszú elvékonyodó, belső váza porcos, testét pedig kívülről vértcsíkok védik. A régmúltban tengeri faj volt, de a tokfélék családjának több tagjához hasonlóan teljesen édesvízi életmódra tért át. Részletek »
Felébredtek a denevérek
2019.04.18.
A tavasz és a meleg idők beköszöntével felébredtek az eddig téli álmukat alvó denevérek is. Egyre több szárnyas rovarvadásszal találkozhatunk alkonyatkor városban, falun, erdőn egyaránt. A téli álomból ébredve a denevérek kis ideig még a téli szálláshelyük közelében tartózkodnak, és erőt gyűjtenek a tavaszi vonulásukhoz. Részletek »
Törpeharcsa gyérítés Belső-Bédán
2019.04.18.
A Belső-Bédai holtág három szakasza a DDNPI kezelésében van. A Nemzeti Park ezen vízterületek halgazdálkodási hasznosítója is egyben. A halgazdálkodási hasznosítás során kiemelt feladat, a megnövekedett horgászati igények kielégítése, valamint a víztest természetes halközösségének a megóvása is. Részletek »
Küszvágó csérek szigete
2019.04.18.
Tavaszi, költési szezon előtti javítási munkálatokat végeztek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a küszvágó csérek számára kialakított mesterséges szigeten. A Bélavár község határában található számos kavicsbánya-tó egyikén található az úszó alkalmatosság, amelyen évek óta sikeresen költ 10-12 pár madár. Részletek »
Gólyapár a bekamerázott drávaszentesi fészekben
2019.04.18.
Néhány évvel ezelőtt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság pályázati forrásból bekamerázott egy fehér gólya fészket Drávaszentesen. Ez a fészek egy stabilan költő gólyapár otthona volt, azonban tavaly ismeretlen okból a pár egyik tagja eltűnt. Részletek »
Béda Karapancsa Tájegységi Iroda átadás
2019.04.17.
Befejeződött a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának fejlesztését célzó projekt megvalósítása. A projekt keretében készült el az Őrszolgálat új Béda-Karapancsa Tájegységi Irodája Kölkeden, ezen kívül a Természetvédelmi Őrszolgálat monitoring és hatósági feladatainak ellátásához szükséges eszközállomány korszerűsítésére került sor, mely eszközök elsősorban a terepi munkavégzéshez nyújtanak segítséget. Részletek »
Kedvenceinkkel az erdőben - a gazdának is van felelőssége
2019.04.17.
A kellemes tavaszi idő a kirándulókat kicsalja az erdőbe, védett természeti területekre. Sokan kutyával közösen vágnak neki sétájuknak, túrájuknak. Ilyenkor sokan szeretik elengedni a kutyát, de ezzel nagyon sokszor a felelőtlen gazdi veszélyezteti a kutyája épségét, illetve károkat okozhat másoknak, zavarhatják a vadállományt. Részletek »
A Szekszárdi-dombság ritkasága: az atracélcincér
2019.04.16.
Hazánk cincérfajainak egy része nem fák törzsében fejlődik. Ilyen például a ritka atracélcincér (Pilemia tigrina) is, melynek tápnövénye a védett kék atracél (Anchusa barrelieri). E lágyszárú növénynek a szárában fejlődnek a bogár lárvái. Részletek »
Megtartották a Barcsi-Ó-Dráva LIFE pályázat záróeseményét
2019.04.15.
Április 9-én és 10-én került sor a Barcsi-Ó-Dráva élőhelyeinek fejlesztését célzó, 2014-ben indított LIFE pályázat zárókonferenciájára. Mivel a pályázat célterületét jelentő holtágat hosszában vágja ketté az horvát-magyar államhatár ezért a pályázat is két ország szervezetinek együttműködésével valósult meg. Részletek »
Nemszeretem állatok – indokolatlan félelmek állatokkal szemben
2019.04.12.
Néhány állatfaj és az emberiség kapcsolatát a végletek jellemzik. Egyes kultúrákban szent és sérthetetlen állatként tisztelik őket, de a világ legtöbb részén üldözött és pusztított élőlények. Ilyenek pl. a kígyók és a denevérek. Az emberek félnek a csúszómászóktól, látványuk undort és viszolygást kelt a többségükben. Részletek »

  Előre »   

KEHOP-pályázataink
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális KEHOP-pályázatainkkal kapcsolatos információk.
Interreg pályázat
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális Interreg pályázatunkkal kapcsolatos információk.
Napközis táborok
Az idei nyár folyamán két napközis tábort szervez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Pécsett, a Tettye Oktatási Közpoontban.

Nyárkezdő napközis tábor
június 24-28.


Kis természetvédők napközis tábora
július 29-augusztus 2.


A táborokról részletes ismertető és jelentkezési lap a fenti linkekre kattintva tölthető le!
 
Galéria
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megújult fotógalériája a logóra kattintva érhető el.
Békamentés Sikondán
BÉKAMENTÉS SIKONDÁN!
Tudnivalók, aktuális információk 
ide kattintva érhetők el.
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
2019. évi eseménynaptár
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
Ős-Dráva Látogatóközpont

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Mészégető-források barlangja

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tettyei mésztufa-barlang

 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design