magyar english
Térkép

 
 
 
 
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók A Duna-Dráva Nemzeti Park
Igazgatóság YouTube csatornája
(filmek bemutatóhelyeinkről)

Túrázóink, vendégeink készítették:
Magyar Pásztorkutyák
Terelőversenye
Drávaszentes, 2008 
Patkó János túraképei

Madárodú készítés 2008
A pécsi Simonyi Károly
Szakközépiskola fotóalbuma


Dr. Kalotás Zsolt
fotókiállításának megnyitója
Lengyelen

A szeptember 20-ára meghirdetett Szarvasok nyomában túra ELMARAD!
2014.09.15.
Ezúton értesítjük kedves látogatóinkat, túrázóinkat, hogy a 2014. szeptember 20-ára meghirdetett Szarvasok nyomában túra a rendkívüli időjárási helyzet miatt ELMARAD. Az elmúlt hetek esőzései, valamint az elkövetkezendő napok előrejelzései alapján várható további csapadékmennyiség miatt a túra útvonala sajnos járhatatlanná vált. Megértésüket köszönjük! Részletek »
„VII. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei” – Természetvédelmi és vidékfejlesztési konferencia a Külső-Somogyért
2014.09.05.
2014. szeptember 24-én, Törökkoppányban kerül megrendezésre a „VII. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei” – Természetvédelmi és vidékfejlesztési konferencia a Külső-Somogyért.  »
Kedvezményes osztálykirándulási lehetőségek
2014.09.01.
A szeptemberben kezdődő 2014/15-ös tanév első két hónapjában kedvezményes osztálykirándulási lehetőségeket kínál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.  »
„Kis természetvédő” programsorozat – szeptember 17.
2014.08.31.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2014-ben, vagy 2015-ben.  »
ELMARAD! - Szarvasok nyomában - szeptember 20.
2014.08.31.
Szeptember a szarvasbőgés ideje, ez a gímszarvasok nászidőszaka. A bikák ekkor alakítják ki háremüket, a vetélytársakat erőteljes hanggal figyelmeztetik a távolmaradásra. Az Üde rétek tanösvény bejárása során a nemzeti parkban folyó vadgazdálkodásról és a hazánkban élő nemes vadfajokról kapnak tájékoztatást a túra résztvevői, az alkonyat fényeinél pedig a madármegfigyelő torony rejtekéből hallgathatják meg a különleges hangokat. Részletek »
Kis Természetbúvárok Szakköre – szeptember 22.
2014.08.31.
 Kedves Gyerekek!Tudjátok-e, hogy miért fontos a téli madárgondozás? Milyen orchideák élnek Magyarországon? Mit lehet tudni a harkályokról? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattok, és sok új érdekességet is megtudhattok, ha eljöttök a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjába a Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásaira, ahol rátermett oktatók segítségével élményt adó programokon fedezhetitek fel az élővilág titkait.  »
„Együtt a természettel…”- Jelvénygyűjtő túra - szeptember 27.
2014.08.30.
A korábbi legeltetéses állattartás hagyományait élesztette újjá Igazgatóságunk a növénytani értékeiről méltán híres Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Területen. A legeltetéssel, kaszálással kezelt gyepterületek, a ligetes melegkedvelő erdők, molyhos tölgyesek több mint harminc védett fajnak jelentenek élőhelyet. A fokozottan védett bánáti bazsarózsa kiemelt gondoskodásban részesül a kezelési tevékenységek során. A részvevők tájékoztatást kapnak a különböző beavatkozásokról, és láthatják az elvégzett munkák eredményeit is. A programon az időszakosan működő állattartó telep, valamint a legelő cikta juhok bemutatására is sor kerül.  »
Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban - október 1.
2014.08.30.
A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait, az ősz színeiben pompázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az időszakban látványos, többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése.  »
„Színes lombok” túra a Herman Ottó Emlékév alkalmából - október 4.
2014.08.30.
1966-ban jött létre az orfűi tórendszer legvadregényesebb tava, a 30 hektáros Herman Ottó-tó. Nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról kapta, amely a névadóhoz kapcsolódóan annak idején hal- és madárrezervátumként került kialakításra. Számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka, fokozottan védett állatnak is, mint pl. a vidra. A tórendszer második legnagyobb tavát és környezetét a Hermann Ottó Horgászegyesület tagjai tartják rendben. A tó az Orfű községhez csatolt Tekeres külterületén, gyönyörű környezetben, déli oldalról az üdülőfalutól és erdős hegyektől körbeölelt völgyben terül el, helyi védettségű és Natura 2000-es természetvédelmi területen fekszik.  »
Duna-Dráva Nemzeti Park Klub – október 7.
2014.08.30.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2014-ben is színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. Az ingyenes előadásokon a résztvevők betekintést nyerhetnek Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatják meg. Az előadások minden hónap első keddjén, 17:00 órakor kezdődnek, Pécsett, a Tettye Oktatási Központban!  »
Újraéled a Rezéti-Duna
2014.07.22.
A sűrűn lakott európai táj szinte mindenhol magán viseli az ember több ezer éves természet-átalakító munkájának nyomait. Nincs ez másként a védett területeken, így a Duna-Dráva Nemzeti Parkon belül sem. A Duna árterén nemzedékek óta végzett folyószabályozási tevékenységeknek (kanyarulatok átvágása, mellékágak elzárása, töltések építése) a mai napig érzékelhető hatása van. A természeti értékek szempontjából nemegyszer negatív hatások csökkentésére messze nem elég a területet védetté nyilvánítani, hanem aktív beavatkozásokra, kezelésre, élőhely-helyreállításokra is szükség van, hogy a ránk bízott természeti értéket a jövő generációknak is megőrizhessük.  »
Nemzetközi egyezmény természetvédelmi monitoring adatok megosztásáról
2014.07.17.
A Mura-Dráva-Duna Határon-átnyúló Bioszféra-Rezervátum létrehozását 2012-ben magyar és horvát kezdeményezésre fogadta el az UNESCO. A nemzetközi védett terület lefedi a három folyó közös érdekeltségű szakaszait, a hullámtereket és mentett oldali élőhelyeket is. A bioszféra rezervátum kialakításának vezérgondolata az volt, hogy mivel sem a folyók, sem a fajok nem ismernek határokat, ezért célszerű kezdeményezést elindítani, ami segítené az országhatár által elmetszett élőhelyek egységes kezelését. Részletek »

  Előre »   

Osztálykirándulási ajánlatok
A szeptemberben kezdődő 2014/15-ös tanév első két hónapjában kedvezményes osztálykirándulási lehetőségeket kínál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.
A részletekért kattintson ide!
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik feketególya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg.
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Szulejmán nyomában

A Szulejmán nyomában című vetélkedősorozattal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el!
Ős-Dráva Látogatóközpont
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

IPA
 
Facebook
Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Mészégető-források barlangja

Tettyei mésztufa-barlang

Kölked - Fehér Gólya Múzeum
 

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design