magyar english
Térkép

 
 
 
 
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók A Duna-Dráva Nemzeti Park
Igazgatóság YouTube csatornája
(filmek bemutatóhelyeinkről)

Túrázóink, vendégeink készítették:
Magyar Pásztorkutyák
Terelőversenye
Drávaszentes, 2008 
Patkó János túraképei

Madárodú készítés 2008
A pécsi Simonyi Károly
Szakközépiskola fotóalbuma


Dr. Kalotás Zsolt
fotókiállításának megnyitója
Lengyelen

Már 3 tojás van a fészekben
2014.04.16.
Javában zajlik a költés a gemenci bekamerázott fekete gólya fészekben. Április 14-én reggelre már 3 tojás lapult a fészek mélyén. Ez még várhatóan nem a maximális mennyiség. Általában 4-5 tojást raknak, de nagy ritkán előfordul, hogy 6 tojáson kotlik a szülőpár. Az pedig végképp csodaszámba megy, ha mind a 6 fiókát sikerül felnevelni, majd kiröptetni. Ilyen esetet néhány éve a Bács-Kiskun megyei Harta település közelében figyeltek meg a szakemberek. Részletek »
FÖLD NAPJA rendezvény Pécsett a Tettyén – április 26., szombat
2014.04.09.
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld Napja mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte, ezernél több szervezet vesz részt benne. Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 26-án, 10.00 és 15.00 óra között. Részletek »
Bazsarózsa túra – április 26.
2014.04.09.
A korán beköszöntött tavasz, a rendkívül enyhe időjárás miatt a vadvirágok a sokéves átlaghoz képest 2-3 héttel, esetenként egy hónappal korábban kibontják szirmaikat. A Kelet-Mecsekben a bánáti bazsarózsa április elején indult virágzásnak. Az április 26-ra meghirdetett bazsarózsa túra ennek ellenére nem marad el. A bazsarózsát is meg lehet tekinteni akkor - igaz ugyan, hogy virágokat akkor már nem lehet látni a növényeken - viszont sok más színpompás virágot vehetünk szemügyre és örökíthetünk meg fényképezőgépünkkel. Részletek »
Pályázati felhívás – a Duna-delta természeti szépségei
2014.04.09.
Partnerszervezetünk, a Duna-Delta Bioszféra Rezervátum (DDBRA) a tulceai 14-es számú gimnáziummal közösen új környezeti nevelési projektet indított el, „Danube Delta, the Paradise of Flora and Wildlife” címmel. Az együttműködés keretében nemzetközi alkotói pályázatot hirdettek meg, festmény, rajz, poszter kategóriákban. A pályázat témája a Duna-delta tájképi értékei, a változatos élővilág és az élőhelyek természetes harmóniája. Részletek »
Kis Természetbúvárok Szakköre – április 28.
2014.04.08.
Kedves Gyerekek!Tudjátok-e, hogy miért fontos a téli madárgondozás? Milyen orchideák élnek Magyarországon? Mit lehet tudni a harkályokról? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattok, és sok új érdekességet is megtudhattok, ha eljöttök a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjába a Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásaira, ahol rátermett oktatók segítségével élményt adó programokon fedezhetitek fel az élővilág titkait. Részletek »
Ürge tanösvény túra – május 3.
2014.04.08.
A 2013-ban felavatott e-tanösvényen haladva a Paks környéki homokpuszta sajátos és változatos élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Érdemes előre tájékozódni a felkeresendő terület földrajzi jellemzőiről és élővilágáról a tanösvény ide kattintva letölthető vezetőfüzetéből!  Részletek »
Duna-Dráva Nemzeti Park Klub – május 6.
2014.04.07.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2014-ben is színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. Az ingyenes előadásokon a résztvevők betekintést nyerhetnek Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatják meg. Az előadások minden hónap első keddjén, 17:00 órakor kezdődnek, Pécsett, a Tettye Oktatási Központban! Részletek »
„Kis természetvédő” programsorozat – május 14.
2014.04.06.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik szabadon választott túrájára 2014-ben, vagy 2015-ben. Részletek »
Virágzik a bánáti bazsarózsa
2014.04.04.
A korán beköszöntött tavasz, a rendkívül enyhe időjárás miatt a vadvirágok a sokéves átlaghoz képest 2-3 héttel, esetenként egy hónappal korábban kibontják szirmaikat. A Kelet-Mecsekben a bánáti bazsarózsa a mai napon indult virágzásnak. Aki szeretné megcsodálni e különleges növény virágait, javasoljuk a Nagy-Mező - Arany-hegy Természetvédelmi Terület felkeresését Hosszúhetény és Pécsvárad között.  »
Esély a kék Dunára - pályázati felhívás
2014.04.04.
A Duna-menti nemzeti parkokat és védett területeket összefogó DanubeParks hálózat „Esély a kék Dunára” („A Chance for the Blue Danube”) címmel nemzetközi művészeti pályázatot írt ki 2014. tavaszán. A megmérettetésen a Duna-menti országok művészeti középiskoláiban tanuló 15-18 éves fiatalok vehetnek részt plakát/poszter alkotásokkal. Részletek »
„Ifjú Kócsagőrök”-et keres a Természetvédelmi Őrszolgálat!
2014.04.01.
Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, az idén 20 éves Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a tavaly 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A programban a Vidékfejlesztési Minisztérium és a 10 Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének köszönhetően 2013-ban a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a természetvédelem titkaival. Részletek »
Természetvédelmi rajzpályázat
2014.03.20.
A Pécsi Kulturális Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gyermekrajz-pályázatot hirdet a Föld Napja (április 22.) alkalmából. Várjuk az óvodás, iskolás gyerekek alkotásait az alábbi témában: Folyóink, tavaink mentén élő állatok. Részletek »

  Előre »   

Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik feketególya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg.
Szulejmán nyomában

A Szulejmán nyomában című vetélkedősorozattal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el!
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Ős-Dráva Látogatóközpont
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

IPA
 
Békamentés Sikondán
BÉKAMENTÉS SIKONDÁN!
Tudnivalók, aktuális információk 
ide kattintva érhetők el.
Barlangoljunk!
 
A Barlangok Hónapja (2014. március) programjainak lerása ide kattintva olvasható!
Facebook
Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Mészégető-források barlangja

Tettyei mésztufa-barlang

Kölked - Fehér Gólya Múzeum
 

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design