magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Vízitúrák a Dráván és a Fekete-vízen
2019.06.17.
Az Ős-Dráva Látogatóközpont a nyári szezonban kenus és kajakos programokkal is várja a vendégeket. A Dráva folyón és a Drávába torkolló Fekete-vízen induló vízitúrákon a terület természeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők, szerencsés esetben az ártéri madárvilág képviselőivel – szürke gémekkel, nagy kócsagokkal is találkozni lehet. Részletek »
Hódító hód kenutúrák - Gemenc, Vén-Duna
2019.06.17.
A túrán szakvezető kalauzolásával kenuinkkal bejárjuk a Gemenci erdőben, Baja közelében található vadregényes Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt. Megismerkedhetünk a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatjuk a folyóparti ártéri erdőt, és az itt élő vízimadarakat. Az egykori folyóág végén, egy nagyobbacska szigetet megkerülve indulunk vissza a túra kiindulási pontjára. Részletek »
Denevérek szemtől szemben - június 29.
2019.06.17.
Az érdeklődők denevérgyűrűző szakember segítségével testközelből ismerkedhetnek meg Baja és Gemenc e misztikus és kissé félreismert lényeivel, védelmük fontosságával és lehetőségeivel. Az este folyamán lehetőség nyílik a függönyhálóval befogott denevérek kézben történő megtekintésére is. Részletek »
Gólya road show: 35 gólyafióka kapott gyűrűt
2019.06.16.
Idén június 13-án ismét megszervezésre és lebonyolításra került a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show. Részletek »
Hagyományélesztő Homokpuszta
2019.06.11.
Homokpuszta egy, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet majdnem eltűnt pusztái közül. Homok, ahogy a helyiek ma is hívják, az egyik legközelebbi puszta Nagybajomhoz, innen iskolába már oda jártak a gyerekek, de az óvoda épülete még ma is áll a poros elhagyatott utcában. A szomszédos soron viszont már csak egy lakott ház volt, amiben Edit néni élete végéig kitartott. Fia tartott utoljára birkát az erdősítésektől megmenekült utolsó legelőkön. Végül a termelőszövetkezet ezeket is felszántotta. Részletek »
Újabb védett növényfaj állományainak felmérése meglepetéssel fűszerezve
2019.06.11.
A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban egy kevésbé ismert növényfaj állományfelmérését végezték munkatársaink májusban. A védett szennyes ínfű löszpusztarétek, száraz lejtősztyep területek, mészkedvelő tölgyesek ritkás, napfényes állományainak szolid vadvirága. Részletek »
Királyharaszt a Barcsi Borókásban
2019.06.11.
A június 8-ai túrán egy érdekes növénnyel és annak élőhelyével ismerkedhettek meg az ide látogatók. A Magyarországon másutt nem élő királyharaszt először 1978-ban került elő a Darány határában lévő láptó szélében, mely terület a Duna-Dráva Nemzeti Park fokozottan védett része. Részletek »
Ifjú Kócsagőrök a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál
2019.06.11.
Az Agrárminisztérium és az Y Triász Mozgalom (30 Y zenekar, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet) által meghirdetett versenyre idén is több tucat fiatal jelentkezett. Közülük választotta ki a szakmai zsűri azokat, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikében vehetnek részt a több hetes szakmai gyakorlaton. Részletek »
Visszatértek a partfalak lakói
2019.06.07.
Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek vissza telepesen költő madaraink, a homokbányák, szakadó partok és löszfalak lakói, a partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok. Az afrikai telelőhelyekről a parti fecskék április közepén, a gyurgyalagok május elején-közepén érkeznek vissza és keresik fel sokszor évtizedek óta használt költőhelyeiket. Madaraink üregeiket maguk vájják, de a gyurgyalagok szívesen elfoglalják a korábbi években készült lyukakat is. Egy-egy telepen akár több száz madárpár költhet, sokszor a két faj együtt is. Részletek »
Fehér Gólya Road Show Baja térségében június 13-án
2019.06.07.
Idén június 13-án kerül megszervezésre a fehér gólyák gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show Baja térségében. A nap folyamán összesen 9 településen kerül sor az idén született gólyafiókák meggyűrűzésére a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. Helyi Csoport (MME) szakembereinek közreműködésével, a Nemzeti Közművek Hálózat támogatásával. Részletek »
Megérkezett a zöldár
2019.06.05.
Ezen a héten érte el a Dunán levonuló - a hóolvadásból és esőzésekből származó - árhullám csúcsa a Duna-Dráva Nemzeti Park Duna menti területeit, Gemencet és Béda-Karapancsát. Az ártéren élő növény- és állatfajokat az evolúció nemcsak hogy alkalmassá tette az áradások elviselésére, de sok faj esetén kifejezetten kívánatos az időnkénti elöntés.  »
Megújult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három állattartó telepe
2019.06.04.
A mai napon, 2019. június 4-én zajlott le a KEHOP-4.1.0-15-2015-00003 azonosító számú, „A természetvédelmi területkezelési infrastruktúra fejlesztése a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című projekt zárórendezvénye a projekt keretében megújult Nagybajom-Homokpusztai állattartó telepen. Részletek »

  Előre »   

KEHOP-pályázataink
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális KEHOP-pályázatainkkal kapcsolatos információk.
Interreg pályázat
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális Interreg pályázatunkkal kapcsolatos információk.
Napközis táborok
Az idei nyár folyamán két napközis tábort szervez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Pécsett, a Tettye Oktatási Közpoontban.

Nyárkezdő napközis tábor
június 24-28.


Kis természetvédők napközis tábora
július 29-augusztus 2.


A táborokról részletes ismertető és jelentkezési lap a fenti linkekre kattintva tölthető le!

FIGYELEM! Mindkét tábor létszámkerete betelt, sajnos nem tudunk több jelentkezést fogadni.
 
Galéria
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megújult fotógalériája a logóra kattintva érhető el.
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
2019. évi eseménynaptár
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
Ős-Dráva Látogatóközpont

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Mészégető-források barlangja

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tettyei mésztufa-barlang

 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design