magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Mentés
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Kezdődik a bagolyfiókák szezonja
 
A baglyok a korai fészkelők közé sorolhatók, általában áprilisban már tojásos fészkük van. Fészket azonban nem építenek, rendszerint korábbi szarka- vagy varjúfészket foglalnak el, és abba rakják 4-6 tojásukat.
   
 
Azt kevesen tudják, hogy a baglyok fészekhagyók, tehát a fiókák még azelőtt elhagyják a fészket (kb. háromhetes korukban), mielőtt a tollazatuk teljesen kifejlődne, és egyáltalán repülni tudnának. Ilyenkor a közeli bokrok között bujkálnak, majd a sötétedést követően hangjukkal behívják a szülő madarakat, amelyek megetetik őket. Egy hónapos koruk után tudnak csak repülni, és még néhány hét, amíg önállóak lesznek.
Sajnos gyakori jelenség, hogy a fészkét elhagyó, egyébként még pelyhes fiókát megtalálják (gyerekek, felnőttek egyaránt) és kellő ismeret hiányában hazaviszik. Otthon megpróbálják felvágottal, macskaeledellel megetetni (rosszabb esetben kenyérrel, szalonnával, darával). Ezek a kisbaglyok általában 1-2 napon belül elpusztulnak.

 

Kéthetes macskabagoly fióka

Amikor „árván maradt” baglyot találunk, akkor a számára legbiztosabb mód, ha a legközelebbi sűrű bokorra vagy fára feltesszük (így a kutyák, macskák okozta veszélyeket is kiküszöböljük). Ilyenkor jó eséllyel az éjszaka leple alatt a szülő madaraktól megkapja a megfelelő táplálékot is.

 

Egy rövid baglyos történet a közelmúltból

Ezév április 17-én a Bács-Kiskun megyei Baja város déli részén lévő területeken az áramszolgáltató vállalkozói a középfeszültségű vezetékekre ránőtt fákat/bokrokat vagdosták. Az egyik helyen nagyobbacska fenyők voltak, melyek lecsonkolásra kerültek. A gallyazás után derült ki, hogy az egyik fenyő tetejében, egy korábbi szarkafészekben, erdei fülesbagoly költ. A beavatkozás során a fiókák szétmásztak, az öreg madár a munkásokat támadta. A kivitelezést végző személyzet azonnal jelezte az eseményt és kb. 10 perccel később már a helyszínen volt a segítség. A már többször alkalmazott módszerrel (faláda elhelyezése a megszűnt fészek helyéhez minél közelebb) menthető volt a helyzet. Az alsóbb ágakhoz egy láda lett erősítve, a belsejében némi fészekanyaggal. Eközben a négy fióka a fenyők megmaradt oldalágain kuporgott. Alig tíz perc múlva már két fióka is a láda biztos menedékébe húzódott. Végül az öreg madár is előkerült, kezdetben a szomszédos diófáról szemlélte az eseményeket, majd ő is a láda közelébe húzódott.

 

A megcsonkított fenyőfák

 

A fenyőre erősített láda és a fiókák

 

Ládába húzódó egyik kisbagoly

 

Képek és szöveg: Mórocz Attila

 

 

 

   
 
2014.05.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design