magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Mentés
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Fokozottan védett növényfaj került elő a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben
 
A kelet-mediterrán elterjedésű szarvas bangó (Ophrys oestrifera) legészakabbra Magyarországig hatol. E fokozottan védett orchidea-féle hazánkban legnagyobb számban a Turjánvidéken fordul elő, ezen kívül apró populációi a Budai-hegységből, a Villányi-hegységből és a Mecsekből ismeretesek. A mecseki állománynak azonban ezidáig csak a Nyugat-Mecsekből voltak lelőhelyei.
   
  Horvát Adolf Olivér, neves pécsi botanikus flóraművében is csak közvetlenül a Pécs fölé magasodó déli hegyoldal élőhelyei szerepelnek, mint szarvas bangó előfordulások. Egészen mostanáig, ugyanis Laczik Dénes, erdészeti referens kollégánk fia, Keve egy túra során a múlt héten, Püspökszentlászló közelében rábukkant a faj egy példányára. A nem éppen tipikus élőhelyen fellelt egyed három virágot bontott, viszonylag erőteljes növekedésű, így van remény, hogy a szarvas bangó a Kelet-Mecsekben is „megvetheti a lábát”!
 
Nagy Gábor, osztályvezető
 
   
 
2017.05.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design