magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Mentés
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Az invazív törpeharcsák visszaszorítása Somogyban
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe tartozó, a Csombárdi-rét Természetvédelmi Területen elterülő halastavon dobvarsa csapdákkal 300 kg törpeharcsa szelektív (a varsákban kb. 95 %-ban fekete törpeharcsa, 1-2 %-ban szintén behurcolt ezüst kárász volt) fogása történt meg.
   
  A természetvédelmi kezelés részeként a tavon az igazgatóság extenzív halgazdálkodást folytat, amely során kihasználja a természetes táplálékbázist, azaz mesterséges takarmányozást nem végez, a természetes szaporulatra épít, és igyekszik természetszerű, önfenntartó halállomány szerkezetet kialakítani. Ennek során, a közmunkaprogram keretében folyik kisszerszámos módszerekkel az invazív halfajok visszaszorítása. Érdekesség, hogy az előzetes szemrevételezések, és a korábbi évek tapasztalatai alapján a szakemberek egyáltalán nem számítottak ekkora mennyiség fogására. Természetesen a munka folytatódik tovább, annál is inkább mivel a kínai razbóra, és a naphal ez eddigi tevékenység hatására gyakorlatilag már eltűnt a Csombárdi-rét tavából.
 
 
 
 

 
Nagy Gábor
osztályvezető
   
 
2017.06.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design