magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Új szoborral gazdagodott a Pintér-kert Arborétum
 
Május 15-én avatták fel a pécsi Pintér-kert Arborétumban Kígyós Sándor Madár című szobrát. A ceremónián beszédet mondott Dr. Kovács Orsolya művészettörténész, főmuzeológus és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.
   
  Kígyós Sándor (1943-1984) pécsi szobrász-művész és tanár Pécs városát számos köztéri alkotással gazdagította. A kezdetektől részt vett a villányi Szobrász Szimpozion és Akotótelep munkájában, amelynek részeként a Nagyharsányi Szoborparkban is alkotott.

Madár című, 1970-ben készített szobra munkásságának korai szakaszában keletkezett, amikor szobrászi koncepciójára a visszafogott komponálás volt jellemző, és mesterséges, szintetikus formák megalkotása helyett leginkább az anyagokban rejlő belső erő, lehetőség és rejtett formakincs kibontása, megmutattatása vezérelte.

Megalkotását követően a Madár a Nagyharsányi Szoborpark olyan helyén állott, ahol – méretéből is adódóan – a figyelem lassanként elkerülte, a növényzet eluralkodott körülötte, óvatlanság vagy vandál károkozás következtében felborult, s az évek során félig eltemetődött, bokrok nőtték be.

Amikor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2012-ben a Nagyharsányi Szoborpark haszno-sítására szerződést kötött, a Madár a kiállított szobrok között nem volt látható, azonban a terület gondozása során munkatársai nemrégiben rábukkantak.

A DDNPI és Kígyós Sándor özvegye a szobrot a pécsi Pintér-kertbe szállíttatta, ahol restaurálása után az itt található állandó szoborbemutató részeként most újra felállította. A Madár mostantól léptékéhez, szellemiségéhez, az itt fellelhető többi, Nagyharsányban alkotott szobor művészi világához tökéletesen illeszkedő, természetes közegben és környezetben került újra közszemlére a pécsi polgárok és az idelátogatók örömére.
 
 


 
   
 
2018.05.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design