magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Avartűz söpört végig a Szársomlyón
 
2019. március 1-jén a Szársomlyó hegy Természetvédelmi Területen kialakult tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A hegy déli, fokozottan védett oldalán kialakult tűz a hegyen található sziklagyepekben és karsztbokorerdőben gyorsan terjedt, ezt elősegített a feltámadó nyugati szél is.
   
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság helyszínre érkező szakemberei azt tudták megállapítani, hogy a sziklagyepen felgyülemlett száraz fű, avar – eddig ismeretlen okból – begyulladt és a tűzoltók erőfeszítései ellenére a hegy déli oldalán végig is söpört. Az, hogy a tűz a természeti értékekben, védett növény- és állatfajokban milyen kárt okozott csak később lesz megállapítható, de az már most is látszik, hogy a gyorsan átvonuló lángok csak a gyepszintben pusztítottak, a fás szárú növényzetet számottevően nem károsították. Az avartüzek sajátossága, hogy gyors lefolyásúak, nem forrósítják át mélyen a talajt, így várhatóan az olyan hagymás védett növények, mint például a magyar kikerics sem fognak súlyos károsodást szenvedni. A kora tavaszi időszaknak köszönhetően a hegy állatvilága sem számottevően aktív még, így a téli álmukat alvó haragos siklók is átvészelhették a tűzesetet. A tűz hatását pontosabban csak az oltás után lehet majd felmérni, a hosszú távú hatások kimutatására pedig az igazgatóság több élőlénycsoportra is kiterjedő monitoring vizsgálatot tervez elindítani. A tűz kialakulásának okait a hatóságok a nemzeti park igazgatóság  bejelentése nyomán még vizsgálni fogják.
 
 
   
 
2019.03.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design