magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Farkasboroszlánok felmérése Somogyban
 
A farkasboroszlánok nagyon örülnek a korán érkezett tavasznak. Ez a védett cserjénk gyakran már december végén hoz egy-egy virágot, de virágzása egész márciusig elhúzódik, így a növényeknek van esélyük, hogy minden virágjuk ne fagyjon el, néhányból biztosan magot is érleljen.
   
 
Ebben az évben a térdig érő ágakon tömegesen ülnek az orgonáéhoz hasonlító kis halványlilás virágok. Kellemesen bódító illatukkal több száz méterről odacsalogatják a téli álmukból elsőként ébredező rovarokat. Gyakran mi emberek is előbb megérezzük a virágok édes illatát, mint ahogy megpillantanánk őket. Mivel ezeket a növényeket szinte csak ezekben a hetekben lehet jól felismerni, ezért a Somogyi Tájegység természetvédelmi őrei az elmúlt hetekben valamennyi ismert élőhelyeit felkeresték és számba vették őket.

Az erdeink döntő többségét mesterségesen újítják fel és ilyenkor a csemeték ápolásakor szinte minden cserjét visszaszorítanak, így a farkasboroszlán egyedek is sérülnek. A következő évben kezdődik a zselici erdők tíz éves fakitermeléseinek tervezése, így különösen fontos, hogy az erdőgazdálkodók számára is ismertek legyenek ezek az előfordulások, hogy megvédhessük ezt a ritka védett cserjefajunkat.
   
 
2019.03.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design