magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Európai vadmacska monitoring a Duna alsó szakaszán, Gemenc országosan védett területen – 2019.
 
A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.
   
 
Az ártéri terület vonzáskörzetében és pufferzónájában az ember által épített környezet területnagysága megnövekedett. Az épített környezetben élő házi macskák egyre nagyobb számban fordulnak elő Gemencben is. A Gemenc Zrt. dolgozóinak beszámolója alapján, a gemenci ártéri területet átszelő 55-ös főúton, valamint a vasút mentén történt elütések következtében elmondható, hogy az ártéri területen élő vadmacskalétszám drasztikusan csökkent. A főúton történő elgázolások azt mutatják, hogy egyre több a házi macskával történő összepárzás, és félő, hogy már tiszta vonalú európai vadmacska nem fordul elő Gemencben.

A 2018. őszén indult felmérés célja, hogy információt kapjunk a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tényleges tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhely-viszonyairól és a populációjának létszámáról.
A felmérés során 2019. januárjától élve fogó csapdákkal is sikerrel próbálkozunk. Szükségszerű e csapdák használata a genetikai vizsgálatok miatt, hogy szőrmintákat és esetlegesen ürülékmintákat gyűjthessünk.

Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni, és mintát venni. A tényleges genetikailag tiszta faj jelenlétét csak a vizsgálatok után tudjuk meg biztosra. A genetikai vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem végzi majd. Az élve befogott példányokról méreteket veszünk, mint testtömeg, testhossz, farokhossz. Ez meglehetősen nehéz feladat a vadságuk miatt - és éppen ebből kifolyólag - fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisra (max. fél óra.) kell csökkentenünk.

Reményeink szerint közel 20 év után újra sikerül majd erről a kisragadozóról és előfordulási helyeikről Gemencben egy megbízható adatbázist készíteni.
 
 
 
Vadmacska észlelések 2018-2019 február
 
Vadmacska észlelések 2018-2019 február
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy fiatal nőstény
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Idősebb nőstény vadmacska 2019.02.08.
 
 
 
 
Vadmacska észlelések 2018-2019 február
 
 
 
(Szöveg és fotók: Kovács Attila)

 
   
 
2019.03.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design