magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Megérkezett a zöldár
 
Ezen a héten érte el a Dunán levonuló - a hóolvadásból és esőzésekből származó - árhullám csúcsa a Duna-Dráva Nemzeti Park Duna menti területeit, Gemencet és Béda-Karapancsát. Az ártéren élő növény- és állatfajokat az evolúció nemcsak hogy alkalmassá tette az áradások elviselésére, de sok faj esetén kifejezetten kívánatos az időnkénti elöntés.
   
 
Nem csak a felszíni vizeket tölti meg az érkező víztömeg, hanem a korábbi száraz időszakok miatt vízhiányos talajt is, mely jelentős mennyiséget fogad magába. A másodpercenként 5000 m3 vizet szállító Duna – a testünk érhálózatához hasonlóan – egyre vékonyodó ágakban osztja szét a víztömeget, megtöltve a teljes hullámteret. Ez a másodpercenként szállított víztömeg akkora, hogy 165 átlagos tartályautót tölthetnénk meg vele.

Az érkező vízzel megindult a halak szaporodása – az ívás – a sekélyebb víztestekben.

A folyótól gáttal elválasztott mentett oldalon lévő holtágakba is jut ebből az éltető áradásból. A tavalyi aszályos év miatt igen kis vízállású holtágakat, vízállásokat sikerült feltölteni, így itt is biztosíthatóak a kedvező ökológiai feltételek az év hátralévő részében.

Sajnos az áradással a Duna jelentős mennyiségű emberi eredetű hulladékot is sodor magával. A főleg műanyag palackokból, zacskókból álló szemét a parti erdőkben akad fenn, mely a folyó és az ártér élővilágát is károsíthatja.

Szöveg és kép: Omacht Zoltán

   
 
2019.06.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design