magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Visszatértek a partfalak lakói
 
Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek vissza telepesen költő madaraink, a homokbányák, szakadó partok és löszfalak lakói, a partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok. Az afrikai telelőhelyekről a parti fecskék április közepén, a gyurgyalagok május elején-közepén érkeznek vissza és keresik fel sokszor évtizedek óta használt költőhelyeiket. Madaraink üregeiket maguk vájják, de a gyurgyalagok szívesen elfoglalják a korábbi években készült lyukakat is. Egy-egy telepen akár több száz madárpár költhet, sokszor a két faj együtt is.
   
 
Nagy folyóink folyamatosan bontják magas partjaikat, így rendre új partfalak várják a fecskéket. A folyó azonban egy-egy nagyobb árvíz idején el is pusztítja az üregeket a fiókákkal együtt. Nagyobb biztonságban vannak a homokbányákban költők, gondolnánk, hiszen ott nem fenyegetnek az árvizek. Gondot itt a bányászat jelenthet, ami egyrészt friss falakat is létrehoz, másrészt gondatlanságból egész telepeket pusztíthat el. A munkák összehangolásával a telepek nem károsodnak, ez csak hozzáállás és egyeztetés kérdése. A löszmélyutak, helyi nevükön szurdikok talán a legbiztonságosabbak, gondot itt a falak külső felületének cementálódása okozhat, mert így nehezebbé válik az üregkészítés. Sajnos ezen felül méhfogyasztása miatt sok méhész még mindig ellenségként tekint a gyurgyalagokra, és bár egyre ritkábban, de előfordulnak szándékos zavarások, sőt a költőüregek betömése is.

Költőüregeik alapján a két faj jól megkülönböztethető, mivel a fecskéké sokszor ovális, laposabb, míg a gyurgyalagok kerek lyukakat készítenek. Így a költési időn kívül is feltérképezhetjük telepeiket. A természetvédelmi őrszolgálat a civil madarászokkal együttműködve folyamatosan ellenőrzi a nagy költőtelepeket, így biztosítva a zavartalanságot. Vigyázzunk rájuk, hiszen szúnyog-, légy-, bögölyfogyasztásukkal a mi javunkat is szolgálják!

Szöveg: Dombi Imre
Kép: gyurgyalag, fotó: Mórocz Attila

   
 
2019.06.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design