magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Újabb védett növényfaj állományainak felmérése meglepetéssel fűszerezve
 
A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban egy kevésbé ismert növényfaj állományfelmérését végezték munkatársaink májusban. A védett szennyes ínfű löszpusztarétek, száraz lejtősztyep területek, mészkedvelő tölgyesek ritkás, napfényes állományainak szolid vadvirága.
   
  A 15-50 cm-es gyapjas-szőrös hajtások első ránézésre nem hívják fel magukra a figyelmet. Kecses, dekoratív virágait hosszúkás levelei alatt rejtegeti, csak az alapos szemlélőnek mutatja meg szépségét. Többek között a Kelet-Mecsek déli előterében húzódó tölgyesek, felhagyott szőlők között megbújó száraz gyepfoltok biztosítanak megfelelő élőhelyet stabil állományainak. Fennmaradását az átgondolatlan terület-helyreállítások, a gyepterületek beszántása, illetve más célú hasznosítása veszélyeztetheti.

A szennyes ínfű mellett számos más, védett fajoknak is élőhelyet biztosító, rendkívül változatos területen a felmérés során egy olyan orchideafaj egyetlen példánya is előkerült, amelyet a szakirodalomi adatok alapján majd két évszázada nem figyeltek meg a Mecseken. Ez a fokozottan védett növényfaj nem más, mint a pókbangó, melynek előfordulását Horvát Adolf Olivér, neves pécsi botanikus, „A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete” című művében 190 évvel ezelőttre jelzi. Ráadásul mindkét adat herbáriumok (préselt növénygyűjtemények) áttekintésből származik, így kijelenthető, hogy több évszázada most először sikerült ennek a különleges fajnak a meglétét élőben is bizonyítani a Mecsekből.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szennyes ínfű, a fenti indexképen pókbangó látható
 

Szöveg: Nagy Gábor-Kulcsár Péter
Fotók: Molnár Dániel

 
 
 
   
 
2019.06.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design