magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Hagyományélesztő Homokpuszta
 
Homokpuszta egy, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet majdnem eltűnt pusztái közül. Homok, ahogy a helyiek ma is hívják, az egyik legközelebbi puszta Nagybajomhoz, innen iskolába már oda jártak a gyerekek, de az óvoda épülete még ma is áll a poros elhagyatott utcában. A szomszédos soron viszont már csak egy lakott ház volt, amiben Edit néni élete végéig kitartott. Fia tartott utoljára birkát az erdősítésektől megmenekült utolsó legelőkön. Végül a termelőszövetkezet ezeket is felszántotta.
   
  A termelőszövetkezetek megszűnése után a területek egy része a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került, megkezdődött a valamikori gyepterületek helyreállítása.
Az igazgatóság területén egy kis romos ház és a düledező állattartó épületek, valamint Edit néni háza álltak ellen az idő vasfogának. Ezek a kitartó épületek lettek felújítva Európai Uniós forrásból, vigyázva arra, hogy a puszta valamikori hangulata megmaradjon.

A főútról egy újonnan létesült tanösvény vezet a tanyára, a túra után megpihenhetünk az udvaron a tábortűz körül vagy a valamikori ól helyén álló fedett tanteremben. Megismerhetjük a hortobágyi fehér racka juhfajta jellemzőit.
A befejeződött fejlesztés során felújított és berendezett paticsház szobájában egy szakvezetés alkalmával megtapasztalhatjuk a suba és a szűr közötti különbséget, láthatjuk, miért hívják a somogyi pásztorok kalapját vargánya kalapnak, meghallgathatjuk a különböző csengők, pergők, kolompok hangját. Miközben kezünkben tarthatjuk, történeteket hallhatunk az okkal hírhedt kanászbaltákról.

A reggeli csendet az anyjukat kereső bárányok hangos bégetése töri meg, az érkezőt izgatott kutyaugatás fogadja, a nyáj közeledtét kolompok hangja kíséri.

Homokpuszta már a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet - a múltat is idéző, jelenben élő, az ember és természet harmóniájában vetett hitet megjelenítő - pusztája.

Szöveg: Nyemcsok Tamás, Szegvári Zoltán
Fotó: Nyemcsok Tamás

 
   
 
2019.06.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design