magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
A holtfa, mint éltető elem
 
Furcsán hangozhat, hogy az elpusztult fák ugyan hogyan tölthetnék be ezt a szerepet. Pedig így van. Az erdő nem csupán fák halmaza, hanem egy rendkívül összetett rendszer, melyben növények, gombák, állatok élnek szoros kölcsönhatásban.
   
 
Ennek a rendszernek számos nélkülözhetetlen összetevője van, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak belőle. Ilyen a holtfa is. A természetes úton elhalt faegyedek, földön fekvő, korhadó törzsek, lábonszáradt matuzsálemek szerepe összetett és sokrétű. Bomlásukkal tápanyag-visszapótlást jelentenek az erdő talajának. Sok vizet tárolnak, melyet hosszú időn keresztül párologtatnak el, így az erdő klímaberendezéseiként működnek. Élőhelyet biztosítanak számtalan alacsonyrendű élőlénynek, többek között a védett orrszarvú- és szarvasbogarak lárváinak. Lakóhelyet adnak az odúlakó fajoknak, mint a harkályok, cinegefélék, légykapók, denevérek. Táplálkozóhelyet biztosítanak olyan fajok számára, melyek a korhadó faanyagból szerzik rovartáplálékukat. Szóval a fa holtában is életet visz az erdőbe, hozzájárul annak természetes állapotához. Ezt az állapotot mutatja meg nekünk a közép fakopáncs jelenléte. Ez a madárfaj ragaszkodik a holt faanyaghoz, abból szerzi táplálékát, abba ácsolja odúját. Ez az életmódja annyira markáns, hogy a közép fakopáncs jelenlétéből, vagy hiányából, következtetni lehet az erdők állapotára. Mivel közösségi jelentőségű fajról van szó, jelölő fajként szerepet játszott a NATURA 2000 területek kijelölésekor. Így volt ez a Mecsek NATURA 2000 terület esetében is, mely 26 000 ha-on fedi le a hegység erdeit.

Szöveg és fotó: Völgyi Sándor

   
 
2019.09.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design