NP-DUNADRAVA PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Hírek - Hírek, aktualitások, felhívások

Újraéled a Rezéti-Duna

A sűrűn lakott európai táj szinte mindenhol magán viseli az ember több ezer éves természet-átalakító munkájának nyomait. Nincs ez másként a védett területeken, így a Duna-Dráva Nemzeti Parkon belül sem. A Duna árterén nemzedékek óta végzett folyószabályozási tevékenységeknek (kanyarulatok átvágása, mellékágak elzárása, töltések építése) a mai napig érzékelhető hatása van. A természeti értékek szempontjából nemegyszer negatív hatások csökkentésére messze nem elég a területet védetté nyilvánítani, hanem aktív beavatkozásokra, kezelésre, élőhely-helyreállításokra is szükség van, hogy a ránk bízott természeti értéket a jövő generációknak is megőrizhessük.

Részletek
Nemzetközi egyezmény természetvédelmi monitoring adatok megosztásáról

A Mura-Dráva-Duna Határon-átnyúló Bioszféra-Rezervátum létrehozását 2012-ben magyar és horvát kezdeményezésre fogadta el az UNESCO. A nemzetközi védett terület lefedi a három folyó közös érdekeltségű szakaszait, a hullámtereket és mentett oldali élőhelyeket is. A bioszféra rezervátum kialakításának vezérgondolata az volt, hogy mivel sem a folyók, sem a fajok nem ismernek határokat, ezért célszerű kezdeményezést elindítani,
ami segítené az országhatár által elmetszett élőhelyek egységes kezelését.

Részletek
„Gazdálkodj okosan!” Jelvénygyűjtő túra - július 19.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen az egykor kiterjedt legelők tájidegen fajokkal erdősültek be. Ezeknek a természetvédelmi szempontból értékes területeknek a helyreállítását hat éve kezdtük el. A jelvénygyűjtő túrán ennek a munkának a fontosságát ismerhetik meg a résztvevők, illetve az eddig elért eredményeket is láthatják.

Részletek
tovább