NP-DUNADRAVA PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Hírek - Hírek, aktualitások, felhívások

Már 3 tojás van a fészekben

Javában zajlik a költés a gemenci bekamerázott fekete gólya fészekben. Április 14-én reggelre már 3 tojás lapult a fészek mélyén. Ez még várhatóan nem a maximális mennyiség. Általában 4-5 tojást raknak, de nagy ritkán előfordul, hogy 6 tojáson kotlik a szülőpár. Az pedig végképp csodaszámba megy, ha mind a 6 fiókát sikerül felnevelni, majd kiröptetni. Ilyen esetet néhány éve a Bács-Kiskun megyei Harta település közelében figyeltek meg a szakemberek.

Részletek
FÖLD NAPJA rendezvény Pécsett a Tettyén – április 26., szombat

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld Napja mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte, ezernél több szervezet vesz részt benne. Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 26-án, 10.00 és 15.00 óra között.

Részletek
Bazsarózsa túra – április 26.

A korán beköszöntött tavasz, a rendkívül enyhe időjárás miatt a vadvirágok a sokéves átlaghoz képest 2-3 héttel, esetenként egy hónappal korábban kibontják szirmaikat. A Kelet-Mecsekben a bánáti bazsarózsa április elején indult virágzásnak. Az április 26-ra meghirdetett bazsarózsa túra ennek ellenére nem marad el. A bazsarózsát is meg lehet tekinteni akkor - igaz ugyan, hogy virágokat akkor már nem lehet látni a növényeken - viszont sok más színpompás virágot vehetünk szemügyre és örökíthetünk meg fényképezőgépünkkel.

Részletek
tovább