magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók
 
 
 
Mentés
Kikerics túrák a Szársomlyón
2017.02.07.
December végétől február közepéig nyílik a Szársomlyón a fokozottan védett magyar kikerics. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett garantált túrák résztvevői a ritka növény mellett a Szársomlyó növénytani, állattani, kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik.  »
DDNP Klub – március 7.
2017.02.05.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2017-ben is színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. Az ingyenes előadásokon a résztvevők betekintést nyerhetnek Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatják meg. Az előadások minden hónap első keddjén, 17:00 órakor kezdődnek Pécsett, a Tettye Oktatási Központban.  »
A mi szürkebegyünk
2017.02.03.
Az elmúlt napokban érdekes hír borzolta a kedélyeket madarászberkekben. Hazánkban felbukkant egy új madárfaj, a szibériai szürkebegy (Prunella montanella). Az ázsiai faj egyetlen megfigyelt példánya szenzációszámba ment, és sokan felkeresték miatta a Szentendrei-szigetet. A madárfaunánk új tagja természetesen ilyenkor mindig a figyelem középpontjába kerül. Ám ne feledkezzünk meg róla, hogy Magyarországon is él szürkebegy, amelyről a nagyközönség ugyancsak keveset tud. Ez pedig nem más, mint az erdei szürkebegy (Prunella modularis).  »
Többnapos akciós osztálykirándulások
2017.02.01.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Mecseki Diákszállás közös természetismereti programcsomaggal várja az iskolásokat Orfűre. A két egyedülálló program során madárgyűrűzési bemutatóra, ökotáska készítésre és játékos természetjárásra van lehetőség. A szállásról és az étkezésről a Mecseki Diákszállás gondoskodik, míg a programokat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelői biztosítják.  »
Alvó denevért találtam. Mit tegyek?
2017.01.31.
A Magyarországon előforduló 28 denevérfaj közül több is előnyben részesíti az ember környezetét. A régi pincéken, présházakon, zavartalan padlásokon kívül a társasházak is vonzó pihenőhelyet nyújtanak számukra. A téli időszakban a nagyvárosok panelházai kiváló telelőhelyet biztosítanak számos fajnak. A panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat. Mivel a denevérek kizárólag rovarokkal táplálkoznak, táplálékhiányos téli időszakban kénytelenek téli álmot aludni.  »
Felhívás Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére
2017.01.27.
A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében.  »
Világításkorszerűsítés az Abaligeti-barlangban és a Tettyei Mésztufa-barlangban
2017.01.11.
Január második hetében megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei Mésztufa-barlang világításrendszerének korszerűsítése, továbbá a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat végeznek el a KEHOP-4.1.0-15-2016-00005 számú projekt keretében. Az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer is kiépül, amely a barlangi patakot, a barlang levegőjét, valamint a kőzetek mozgását fogja figyelni.  »
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2017-ben
2016.12.13.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2017-ben is szakvezetéses túrákkal, gyerekprogramokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket.  »
Elpusztult rétisasok Pincehely határában
2016.12.05.
December 1-én a reggeli órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy Pincehely határában egy szántóföldön elhullott rétisas tetemeket találtak. Rövid időn belül a helyszínre érő természetvédelmi őrök egy régebbi elpusztult róka körül három rétisas tetemét találták, amelyek egymástól néhány méterre feküdtek a földön.  »
Merre járnak a Riha-tó nagy kócsagjai?
2016.12.01.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, a Mohács közelében található Riha-tó nádasaiban már évtizedek óta jelentős gémtelepet ismernek a szakemberek. A vegyes gémtelepben szürke- és vörös gémek, üstökös gémek, kis- és nagy kócsagok, valamint bakcsók költenek szép számmal, sőt az utóbbi néhány évben a kis kárókatonák és a kanalasgémek fészkelése is bizonyítottá vált. Részletek »
Szezonzárás a Dávod, Földvári-tó madarásztáborában
2016.11.17.
Befejeződött az idei évre a madárgyűrűző tevékenység a dávodi Földvári-tó Természetvédelmi Területen. A tavaszi bemutató gyűrűzésekben, valamint a költési időben és a nyári-őszi madárvonulás időszakában végzett gyűrűzésekben összesen 72 faj 9280 egyedét jelölték meg a szakemberek, és több mint 1000 visszafogást ellenőriztek. Részletek »
Az E-tanösvény fotópályázatunk eredményei
2016.10.31.
A táblás és nyomtatott vezetőfüzetes tanösvények mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 10, úgynevezett „E-tanösvény” várja a látogatókat, melyek a www.ddnp.hu/e-tanosvenyek címről letölthető vezetőfüzetek segítségével járhatóak végig. Részletek »

  Előre »   

KEHOP-pályázataink
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális pályázatainkkal kapcsolatos információk.
Rétisas LIVE
Élő közvetítés a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található rétisas fészekből
 

Két kamerakép és részletes leírás
ide kattintva érhető el.
 
Ős-Dráva Látogatóközpont

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

Facebook
Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Mészégető-források barlangja

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tettyei mésztufa-barlang

 
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik feketególya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.

Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design