Denevérmúzeum

A denevérek több ezer éve foglalkoztatják az emberek fantáziáját, de az eltérő kultúrák a világ különböző részein teljesen más módon viszonyulnak hozzájuk.

Denevérmúzeum

A keleti világrészben pozitív szerepet tölt be a denevér, gyakran jelenik meg festményeken, faragványokon, mint szerencsét hozó, misztikus lény. Ezzel szemben Európában és a keresztény kultúrkörben mindig is a rossz és a gonosz megtestesítője volt, így nem meglepő, hogy a sok babona és tévhit még napjainkban is rányomja bélyegét az emberek denevérekhez való viszonyára.

A sarkvidékek kivételével mindenütt élnek denevérek. Mintegy 1000 fajuk ismert, ebből Európában 38 fordul elő rendszeresen. Hazánkban 28 faj él, melyek mindegyike – közöttük 8 faj fokozottan is – védett.

Az abaligeti Denevérmúzeumot 2004-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hozta létre. A Green Baranja INTERREG pályázat segítségével 2019-ben teljes megújuláson esett át a múzeum épülete, és benne a denevérek életét bemutató kiállítás. A látogatók egy kalandos séta közben – háztetők fölött, udvarban, műhelyben járva – gyűjthetnek sok esetben meghökkentő ismereteket a denevérekről. Látványos, interaktív, gondolkodásra késztető installációk mutatják be többek között az ember és a denevér testfelépítése közötti hasonlóságot, a repülő emlősök táplálkozását és élőhelyeit, a világon elforduló denevérfajok jellemzőit. Nem kevésbé titokzatos a denevérek tájékozódása, erről is sok „titkot” árul el a múzeum.

Bízunk abban, hogy a múzeum ismeretanyagának áttanulmányozása segít a tévhitek, és a denevérekkel szemben esetlegesen meglévő ellenszenv legyőzésében.

A Denevérmúzeum megtekintése 25-30 percet vesz igénybe. Az utolsó barlangi túravezetést követően már nincs lehetőség a Denevérmúzeumot megtekinteni. Kérjük, az utolsó túravezetésre kombinált jeggyel érkezők szíveskedjenek a Denevérmúzeumot a barlangi túra előtt megtekinteni.

 

 

Nyitvatartás

március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Árak
  • felnőtt: 1000 Ft/fő
  • diák, gyerek, nyugdíjas: 800 Ft/fő
  • kombinált jegy: felnőtt: 2800 Ft/fő; diák, gyerek, nyugdíjas: 2000 Ft/fő
  • 3 éves kor alatt ingyenes
  • NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak

Hungary Card elfogadóhely

OTP SZÉP Kártya elfogadóhely
Bankkártyás fizetési lehetőség


A Denevérmúzeumba a belépőjegyek a barlang pénztárában válthatók meg.

Telefon
30/392-0961
Helyszín
Denevérmúzeum
Cím
7678 Abaliget
Szélességi kör
46.136724
Hosszúsági kör
18.115779
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben