Vízitúra a Dráván

2020. augusztus 22.

Egy természeti szépségekben különösen gazdag vízi túrát ajánlunk Vejti és Drávaszabolcs között a Dráván. A Dráva Európa egyik legtisztább vizű folyója, ahol a magyarországi halfajok 2/3-a megtalálható. A program során a terület természeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők, szerencsés esetben az ártéri madárvilág képviselői – szürke gémek, nagy kócsagok, ritkán jégmadár és rétisas is a szemünk elé kerülhet.  

Gyülekezés helyszíne: Ős-Dráva Látogatóközpont parkoló (Szaporca)
Utazás: egyénileg a látogatóközpontig, onnan transzfer Vejtibe és Drávaszabolcsról vissza

Előzetes jelentkezés szükséges! 
Az indulás időpontja a jelentkezést követően kerül egyeztetésre.

Részletes program:
Útvonal: Szaporca – Ős-Dráva Látogatóközpont – Vejti kikötő (transzfer) – Drávaszabolcs kenutúra – Szaporca – Ős-Dráva Látogatóközpont (transzfer) ¬

Gyülekezés az Ős-Dráva Látogatóközpontban a recepciónál. A túravezető fogadja a résztvevőket, majd beszállunk a kisbuszba és elutazunk Vejtibe, ahol tartunk egy tájékoztatót a betartandó szabályokról, a túrával kapcsolatos tudnivalókról, az evezéssel kapcsolatos technikai ismeretekről. Nagyobb csoport esetén a 8 fős kisbusz kétszer fordul majd, addig a többiek gyönyörködhetnek a Drávában.
A túravezető elosztja a csapatokat, majd egymás után vízre szállunk. A Dráva határfolyó, ezért főleg a bal parthoz közel fogunk evezni, és nagyon fontos, hogy a csapatok nem szakadhatnak szét, együtt kell haladnunk. A mentőmellény viselése mindenki számára evezős tudástól, kortól, úszástudástól függetlenül kötelező! A Dráván lefelé evezve elhaladunk kis öblök, horgászok mellett, ha csendben vagyunk, vízimadarakat: kócsagokat, szürke gémeket is láthatunk. A túra hossza 20 km, de a folyó itt kb. 5 km-es sebességgel folyik, így senkinek nem fog ez a táv nehézséget okozni. A vízben úszó akadályokra, forgókra figyelünk, betartjuk az alapvető szabályokat, és a túravezető instrukcióit. A drávaszabolcsi híd előtt kötünk ki, a hajókat szivaccsal tisztára töröljük, majd beszállunk a várakozó kisbuszba, és létszámtól függően egy vagy két turnusban visszavisznek bennünket az Ős-Dráva Látogatóközponthoz. 
 

Árak

Részvételi díj: 9.500 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza a túravezetést, a kenuk/kajakok, evezők és mentőmellények bérleti díját, valamint a transzfert Szaporcáról Vejtibe és Drávaszabolcsról Szaporcára

A program dátuma
2020-08-22
Kezdés
00:00
Vége
23:59
Időtartam
5-6 óra
Hossz (km)
20
Helyszín
Ős-Dráva Látogatóközpont
Cím
7843 Szaporca
Szélességi kör
45.800000
Hosszúsági kör
18.099000
Facebook esemény
Facebook esemény
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Letöltések

A program szórólapja ide kattintva tölthető le.

Hasznos információk

Felszerelés, ruházat:
érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, esőkabát, fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál a nap ellen), evezéshez megfelelő cipő vagy szandál, felsőruházat (amely véd az erős napsugárzástól), váltóruha, napszemüveg, szúnyogriasztó, ivóvíz, élelem, naptej, faktoros ajakvédő (ajánlott)


Egyéb fontos tudnivalók:
• A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel vehetnek részt, egy kenuban/kajakban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie! Minimális korhatár: szülői engedéllyel 10 év.
• Szándékos károkozás esetén a kenukban/kajakokban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.
• A túrán csak vízi túrára alkalmas állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt! 
• A vízen közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A kenuk/kajakok kötelesek együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt (pl. vihar), illetve amennyiben hosszan tartós, kiadós csapadék várható. Ezekben az esetekben időben tájékoztatjuk a résztvevőket. A túra megtarthatóságát az extrém alacsony vízállás befolyásolhatja.
• A vízi túra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben!

• Megközelítés: A látogatóközpont az M60-as autópálya pécsi leágazójától 35 km-re található. Az autópályáról letérve az 58-as úton Harkányig autózunk, erről letérve Kovácshida és Kémes falvakon át Szaporcára érünk. Innen már táblák mutatják a látogatóközpont felé vezető utat, kb. 1600 m-re található a komplexum, a falu határában.
       GPS: N45.800786 E18.099041
• Étkezés: egyénileg. A közelben csárda és 2 km-re bolt is található.

A koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos tudnivalók:
A programon kizárólag előzetes, írásban visszaigazolt írásbeli jelentkezés alapján lehet részt venni. A résztvevők maximális létszáma 24 fő. Kérjük, a résztvevők hozzanak magukkal védőmaszkot, a részvételi díj rendezésekor mindenki köteles a szájat és orrot eltakaró eszközt (orvosi maszk, sál, kendő) viselni. 

Információ, előzetes bejelentkezés:
https://helian.hu/viziturak/reszletek/1-napos-vizitura-a-dravan-209
Tel.: 30/858-7265
E-mail: info@helian.hu

www.helian.hu

Ajánlataink a közelben