Az egyik szobor kiemelése

Elkezdődnek a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében található szobrok restaurálási munkálatai

2021. február 1.

A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat. A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy méltóan emlékezzünk a csatában elhunytakra.

A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 db fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.

Az idei évben megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Az elmúlt héten 10 db szobor került kiemelésre, illetve további, a korábban kiemelt hárommal együtt, becsomagolásuk után elszállítjuk őket Budapestre, ahol elvégzik a restaurálási munkákat. Restaurálásukat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak.

A sírkertben két faépítmény javítási munkáit szintén elkezdjük, az egyik a harangláb, a másik a kereszt. 2021-ben a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból a harangláb teljes körű felújítását tervezzük.

(Fotó: Závoczky Szabolcs)

 

Helyszín
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Cím
7785 Mohács-Sátorhely
Szélességi kör
45.942869
Hosszúsági kör
18.646899
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben