Kilátó épül a Zengőn

2019. december 2.

Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 162,9 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.2.1-15 kódszámú Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázati kiírás keretében kerül támogatásra.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság logója

Új turistaattrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke. A Mecsek legmagasabb csúcsán jelenleg nincs látogatható kilátó, a hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény - tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre - acélszerkezetű lesz.
 
A tervezett kilátó összesen hét szintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert. Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás.

A kilátó építése a megvalósítási szakaszba érkezett, jogerős építési és természetvédelmi engedély áll rendelkezésre. A beruházás a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett zajlik.

A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. A kivitelező munkagépei a Pécsváradról a Zengőre vezető utat fogják használni, a túrázók számára ezekben a hónapokban javasolt más útvonalak felkeresése.

A kivitelezés a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződik.

Helyszín
Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet
Szélességi kör
46.211123
Hosszúsági kör
18.340283
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben