Nagyharsányi Szoborpark

A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor fogalmazódott meg annak gondolata, hogy a Szársomlyó egykori kőbányájában szobrász alkotótelepet hozzanak létre. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó jellegű, nyári alkotótelepet létesítettek.

Nagyharsányi Szoborpark

Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének kell átadni. Ez jelentette a mai szabadtéri szoborpark alapját.

A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába, Norvégiától Olaszországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére.

Az itt megtalálható művek mentesek a szocialista művészetirányítási rendszer eszmeiségétől, kizárólagosan esztétikai, művészeti kérdésfeltevésekkel foglalkoznak, a korszak valóságos művészetének képét adva. Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).

A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.

A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.

A Nagyharsányi Szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. 2020-ban új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi, egyszerű pénztárhelyiséget, valamint a szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétány létesült, mely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen. Az új fogadóépületben kapott helyet a pénztár, a mellékhelyiségek, egy kiállító- és közösségi tér filmvetítési lehetőséggel, a NATURA2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tablókkal, kőzetbemutatóval, kiállítással. Az épület tetején kialakított teraszról megszemlélhető az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény. A szikla peremén megépült Kikerics panoráma sétány a látogatók biztonságos mozgását teszi lehetővé, miközben megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak. A sétány elején, valamint a szoborpark fölé merészen kinyúló felső kilátópontnál információs tablók nyújtanak lényegre törő ismeretanyagot a látogatóknak magáról az építményről, valamint az itt élő magyar kikericsről.

 

Az elnevezésről

A köztudatban a létesítmény többféle elnevezéssel rendelkezik: „Nagyharsányi Szoborpark”, „Villányi Szoborpark”, „Villányi Alkotótelep”, „Villányi Művésztelep”. Mivel a szoborpark Nagyharsány közigazgatási területén fekszik, a szimpozionok keretében végzett alkotó tevékenység itt zajlott, az elkészült műalkotások itt tekinthetők meg, továbbá a művészek lakóhelyeként szolgáló Gyimóthy-villa is Nagyharsány területén helyezkedik el, ezért esett a választás a „Nagyharsányi Szoborpark” elnevezésre.

 

Információ:

 

Nyitvatartás

április 1 - szeptember 30.: naponta 9.00-19.00
október 1 - március 31.: naponta 10.00-16.00

Árak
  • Felnőtt: 1000 Ft/fő
  • 18 éves kor alatt, nyugdíjas, pedagógus: 500 Ft/fő
  • 3 éves kor alatt ingyenes belépés

NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak
 

A belépőjegy érvényes a szoborpark megtekintésére és a Kikerics panorámasétány használatára.
 

NOE kártya elfogadóhely

Helyszín
Nagyharsányi Szoborpark
Cím
Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve
Szélességi kör
45.856244
Hosszúsági kör
18.430982
Facebook oldal
Facebook oldal
Flickr oldal
Flickr oldal
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Galéria

Nagyharsányi Szoborpark

Letöltések

Ajánlataink a közelben