Pintér-kert Arborétum

A Pintér-kert Arborétum Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. Nevét Pintér János (1879-1933) nyugalmazott pécsi banktisztviselőről kapta.

Bánáti bazsarózsa

A kertben álló Pintér-villa, melyben jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja található, a 19. század végén épült. A villa egykori tulajdonosa, Pintér János (l. fotó), botanikai érdeklődésű ember volt, 1926-ban kezdte el növények telepítését az épület körül. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva örökzöld gyűjteményes kertet hozott létre. Pintér János halála után a kert nagy részét visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Így napjainkban az eredeti társulások és a díszfajok érdekes elegye alkotja a kert növényzetét.

A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok, valamint látható a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható.

Ezen adottságok együttese nagyban segítik az itt folyó természetvédelmi oktatást, szemléletformálást: a Pintér-kert a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjában zajló foglalkozások, táborok gyakorlati foglalkozásainak állandó helyszíne. Az arborétum változatosságát és esztétikai értékét tovább fokozza a kerti tó mesterségesen kialakított, de természetközeli növényegyüttese, az aranyhalas medence a vízköpő puttóval. A kertben elhelyezett kőszobrokat a Nagyharsányi Szoborparkban készítették hazai és külföldi szobrászművészek az 1960-as, 1970-es években.

A kert növénytani értékei miatt 1977-től országos Természetvédelmi Terület, 2009 óta a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része.

 

Az arborétum részei

Az alsó rész a gyűjteményes kert. A közel száz évvel ezelőtt létrehozott arborétumnak csupán ez a része volt megtekinthető a 2013-ban lezajlott lórekonstrukciót megelőzően. A látogatók kanyargós utakon, lépcsőkön haladva barangolhatják be a kertet, megcsodálva a fás- és lágyszárú növényeket, a két kis tavat, valamint a Nagyharsányi Szoborparkban készült műalkotásokat. Az alsó kertrész felső határát a filagória jelzi, ahonnan átlátás nyílik a Havi-hegyi kápolnára és Rétfalvi Sándor corpusára.

A felső rész, mely 2013 őszétől látogatható, a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. Rekonstrukcióját és megnyitását követően a kert ezen parkerdő jelleget kapott részének első számú attrakciója a természetes vegetáció és a városi panoráma. A parkerdő és természetszerű bokorerdő jelleg megőrzése mellett a gyűjteményes karaktert folyamatos telepítésekkel fokozatosan itt is kialakítjuk. A kertnek ez a része igen meredek, a szintkülönbség néhány száz méteren belül több mint 70 méter. Jól megfigyelhető, hogy a meredek lejtő vékony talajában megkapaszkodó fák (Pl. tölgyek) magas koruk ellenére igen kis méretűek. A hegyoldalra felkúszó kőrakások látványa a régmúlt korok szőlőművelésének nyomai - a gazdák a szőlőskertjüket határoló mezsgyék mellé hordták egykor a kapálás közben felszínre került köveket. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A kert ezen részének meglátogatásához strapabíró lábbeli (túracipő, túraszandál, sportcipő) viselése ajánlott.

 

Esküvői fotózás

Ezúton hívjuk fel az esküvőre készülődő fiatal párok figyelmét arra, hogy a Pintér-kert Arborétumban lehetőség van esküvői fotók készítésére, csodálatos természeti környezetben, virágok, különleges szépségű fák között. A fotózásra az arborétum nyitva tartási idejében van lehetőség. A fotózáson maximum 5 fő részvétele engedélyezett. Az arborétum rendelkezésre bocsátásának díja bruttó 5.000 Ft/alkalom + a belépőjegy ára.

A díj a helyszínen a pénztárnál fizetendő.

 

Nyitvatartás

Március 16 - október 31.:
Hétfőtől csütörtökig: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-13.30
Szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 10.00-18.00

 

November 1 - március 15.:
Hétfőtől csütörtökig: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-13.30

Árak

500 Ft/fő, 6 éves kor alatt ingyenes
- NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak
- szakvezetés: 3000 Ft/csoport, hétvégén és ünnepnapokon 6000 Ft/csoport (előzetes bejelentkezéssel)

 

„Pécs Nyitva” kedvezmény a  Pintér-kert Arborétum és a Tettyei Mésztufa-barlang látogatásához kapcsolódóan: a két bemutatóhely kombinált jeggyel, kedvezményes áron látogatható.
- „Pécs Nyitva” kombinált felnőtt belépő: 2000 Ft/fő
- „Pécs Nyitva” kombinált diák belépő: 1700 Ft/fő (14 éves kortól)
- „Pécs Nyitva” kombinált nyugdíjas belépő: 1700 Ft/fő (nyugdíjas igazolvánnyal)
- „Pécs Nyitva” kombinált gyermek belépő: 1500 Ft/fő (6-14 éves korig)

 

Bankkártyás fizetési lehetőség

Helyszín
Pintér-kert Arborétum
Cím
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Szélességi kör
46.088122
Hosszúsági kör
18.234462
Facebook oldal
Facebook oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Galéria

Pintér-kert Arborétum

Letöltések

Okostelefon applikáció

A látogatók okostelefon alkalmazás segítségével a kertben megtalálható növények közül 50 faj fényképes ismertetését tanulmányozhatják, lényegre törő ismertetést olvashatnak a névadó Pintér Jánosról, valamint az arborétum történetéről és főbb jellemzőiről. Az alkalmazás ingyenesen letölthető az alábbi linkekre kattintva:

Az alkalmazás használata nem igényel folyamatos adatforgalmat, a letöltést és a telepítést követően offline használható. Használata egyszerű, az arborétumban a növények mellett elhelyezett zománctáblákon látható számkódokat kell beírni az applikáció felső részén állandóan látható keresési mezőbe, majd a nagyító ikonra kattintva az adott növényről bővebb információ érhető el. Az ismertetések mellett azért is hasznos, mert a látogatók bármely évszakban keresik fel a kertet, a fotókon a növényekre leginkább jellemző állapotot tekinthetik meg. Az alkalmazás az egyéni idegenvezetés lehetőségét kínálja a siketek és hallássérültek számára a kert bejárása során. Az arborétum látogatói a pénztárnál ingyenesen rendelkezésre álló wifi segítségével is letölthetik az alkalmazást.

Ajánlataink a közelben