Jakab-hegyi „Új templom” - múlt és jövő

2020. október 21.

Mint arról a korábbiakban tájékoztatást adtunk, megújul a Pécs, Jakab-hegyi Pálos kolostorrom közelében álló, „új templom” és annak környezete. A túrázók, természetbarátok körében népszerű pihenőhely állapota napjainkra jelentősen leromlott. A környezetében található erdei bútorok és szalonnasütők cserére és felújításra szorulnak.

A Duna-Dráva Nemzeti Parki Igazgatóság KEHOP-pályázati forrásból finanszírozza az épület, illetve az építmények megújítását. A munkálatok már javában zajlanak, így várhatóan az év végére újra birtokba vehetik a kedvelt mecseki kirándulóhelyet az erdőjárók.

Az épület múltját viszont kevesen ismerik. Nem esőbeállónak, vagy erdei pihenőhelynek tervezték eredeti építtetői. A pálos rend tagjai új kolostor falait kezdték emelni 1947-ben, befejezni azonban nem tudták, mert 1950-ben a szerzetesrendeket az országban újra feloszlatták. A pusztulásnak indult épületeket az erdőgazdaság 1985-ben esőháznak és kilátótoronynak alakította át. Az 1985-ös átépítés óta az épületen átfogó felújítás nem történt, csupán kisebb állagjavító munkálatokat végeztek a mindenkori kezelők.

(Kép forrása: www.palosepiteszet.hu)

 

Helyszín
Jakab-hegy, Új templom
Szélességi kör
46.094734
Hosszúsági kör
18.143488
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben